A Friss Oxigén Alapítvány közhasznú tevékenysége kapcsán mindenképpen szólni kell az előzményekről is.

Friss Oxigén Alapítvány

A történet elég régen kezdődött. Szenior atlétákként sokat jártunk futóversenyekre a ’90-es évek elejétől. Először csak futóként figyeltünk a versenyek szervezésére. Egyszer láttunk egy megyei pályázatot, amibe futóversenyek szervezése is belefért és be is adtunk egy pályázatot egy Debrecen-Hajdúszoboszló Maratonra vonatkozóan, sajnos sikertelenül.
Aztán a sokadik Bécs-Budapest szupermaratonról hazafelé tartva megfogalmazódott bennünk, – Hajdú Károllyal és K. Szabó Gáborral – hogy Debrecenben kell rendeznünk egy hosszú távú városi futóversenyt. Ehhez sikerült megnyerni Debrecen város vezetését, a Polgármester urat, a Sportbizottságot. Mi még ennél szélesebb összefogásra is törekedtünk volna, de az elmaradt.
2004-ben egy félmaratonnal indítottunk, és egy rövidebb futással a kisiskolások számára, több ezer fő részvételével. Majd 2005 és 2008 között négy olyan versenyt rendeztünk, amelyen több, mint 10 országból érkeztek futók és nemzetközi szinten is elfogadható eredmények születtek, illetve a résztvevők számát folyamatosan emelni tudtuk.

2008-ban azonban a gazdasági válság hatása érezhetővé vált a sportszervezésben is, a szponzorok kezdtek elfogyni, és egyébként már korábban mi is kezdtünk egy kicsit másképpen gondolkodni. Változtunk mi is, változott a futóversenyekkel kapcsolatos hozzáállásunk is, úgy gondoltuk, hogy a városi futóverseny rendezés alapjait sikerült lerakni Debrecenben, mi inkább máshol, másfajta versenyeket szeretnénk szervezni. Szerencsére az utcai futóversenyek szervezése nem szakadt meg, akadt jó háttérrel rendelkező csapat, akik folytatták, mi pedig a Debreceni Nagyerdőt választottuk, ahol egyébként már évtizedek óta futottunk a kiváló, futó- és ízületbarát talajon.
2006-ban kezdődött, először, mint erdei futóverseny, majd 2007-től az Oxigén Kupa – szerencsére mondhatjuk – sikersorozata.
Először csak versenyszerűen futó szenior és néhány igazolt atléta vett részt a versenyeken, akiknek jól illeszkedett a téli felkészülésükbe a versenysorozat.

Friss Oxigén Alapítvány

A 2007-2008-as versenysorozaton megjelentek versenyeinken, az egészségükért tenni akarók, a futást kedvelő amatőrök. Ez teljesen egybeesett a szándékainkkal, hogy versenyzési lehetőséget biztosítsunk a csodálatos Nagyerdő ösvényein az igazolt atlétáknak, és minden futást szerető amatőrnek. Az elejétől kezdve hirdettük: ugyanolyan értéket képvisel számunkra és ugyanolyan elismerésben kívánjuk részesíteni teljesítményéért az igazolt atlétát és az amatőr futót. Eltökélt szándékunk, hogy versenyeinken részt vevő futótársaink tiszteljék, becsüljék valamennyi versenyzőtárs eredményét. További sarokpont a versenyeink megrendezésében, hogy nincs nevezési díj és nem is lesz. Támogatóink, akik többsége megtalált bennünket és egyetértenek céljainkkal, szándékunkkal, biztosítják mindazt, amit nyújtani akarunk és tudunk futótársainknak. Legtöbben eszközökkel, természetbeni hozzájárulással támogatnak minket és a cégvezetők sokszor maguk is futnak.
A verseny lebonyolításában közreműködő segítők – akik között található néhány egykori nagyszerű eredményt elért távfutó, mint Lázár Magdolna, Dr. Aradi János, K. Szabó Gábor és a debreceni atlétika ikonja Giczei Csaba – valamennyien önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül a futás, a futók szeretetéért végzik munkájukat.
2009-től a verseny fővédnöke Balczó András a Nemzet Sportolója.
A Friss Oxigén Alapítvány feladatának tekinti emberi és szakmai szempontból egyaránt az egykor maradandót alkotott távfutók elismerését, eredményeik ismertetését. Ennek érdekében rendeztük meg az 1950-es, 60-as, 70-es és 80-as évek legsikeresebb magyar távfutóinak a meghívásos „versenyét”, találkozóját.

2010-ben indítottuk útjára OXIGÉN NAGYERDEI MARATONT, amelyet négy alkalommal rendeztünk meg, majd átvette tőlünk Varga Imre és azóta is ő rendezi a Nagyerdei Terepmaratont.

A Friss Oxigén Alapítvány 2011. szeptemberben jelentette meg először a futással foglalkozó színes újságot az OFM-et az Oxigén Futó Magazint. Az OFM a 2009. szeptembertől 6 alkalommal megjelent DAF, a Debreceni Atlétabarátok Fóruma kiadványt váltotta. Mindkettő ingyenes kiadvány.