Nézem a sporthíradót a TV-ben. Sok futóverseny van így tavasz-tájt, nagyrészt lelkes amatőrök az indulók. Jó is ez. Elhangzik sokszor, hogy azért futnak, hogy valamilyen egészségügyi intézményt támogassanak, készpénzzel, vagy hasznos eszközökkel. Ez fontos és nemes cél. Nyilván a nevezési díj egy-része hasznosul, az egészségügy anyagi támogatására.

Mi „Oxigén Kupások” támogatjuk-e az egészségügyet? – felvetődik a kérdés. Az Oxigén Kupán nincs nevezési díj, nincs bevétel, amiből az egészségügy közvetlen anyagi támogatására is fordíthatnánk. Az Oxigén Kupa főszervezőinek társadalmi elismertsége, gazdasági szakértelme és kemény munkája igaz hoz némi hasznot adomány formájában, ami elegendő egy-egy banánra, almára, vagy egy teára verseny után, vagy egy-egy pólóra a szezon végén, de itt nem forog pénz. Ezért látszólag, mi nem támogatjuk az egészségügyet; de a látszat csal. Mi közreműködők részt veszünk az Oxigén Kupa barátságos, családi hangulatú versenyein, ahol minden befutónak örülünk, akár elől végez akár a mezőny végén. A versenyekre felkészülünk, ami feltételez egy többé-kevésbé (kinek hogy) rendszeres testmozgást. A saját egészségünk karbantartása legalább olyan haszon a hazai egészségügynek és kórházaknak, mintha a borsos nevezési díjakból valamennyi az egészségügyi intézetekhez kerülne. Az Oxigén Kupa hangulata, ingyenessége, a szervezők, versenybírók korrektsége, szakértelme teremti meg azt a vonzerőt, mely egy jelentős debreceni populáció – négy-ötszáz – ember egészségügyi költségeit jelentősen csökkenti. A különbözet, amit nem tudunk, hogy mennyi, felhasználódik automatikusan mások egészségének javítására, betegek gyógyítására. Valahogy úgy van, hogy nem csak magunkért futunk; ez mostanában a TV sport jelentéseit követve jutott az eszembe. Futásunk nem önző célú, az Oxigén Kupán nem versenyző embertársaink egészségéhez is hozzájárul.

Meggyőződésem, hogy az Oxigén Kupa speciális hangulata eredményezi azt, hogy sok idősebb sporttársunk is részt vesz a versenyeken, és készül azokra. Nem a rendelők váróiban tölti idejét. Az Oxigén Kupa gyermekfutamának a későbbi sportos életforma kialakításában van jelentős szerepe. Ezek a tények további jelentős, erre a versenyre speciálisan jellemző pozitívumok.

Köszönettel tartozunk ennek a kis csapatnak: a szervezőknek, versenybíróknak, időmérőknek, segítőknek, akik a két főszervezővel Áts Lászlóval és Varga Gáborral együtt lelkesen és térítés mentesen dolgoznak az OXIGÉN KUPA versenysorozatban. Munkájuk egyértelműen hozzájárul a hazai népesség, vagyis mindannyiunk egészségéhez.

 

Aradi János

Oxigén Kupa szimpatizáns