Balczó András, a Nemzet Sportolója – sokszoros világ- és olimpiai bajnok – az Oxigén Kupa fővédnökeként díjakat adott át a 2015. novemberi fordulóban is. A dobogósoknak a nyakába akasztotta az érmet, gratulált nekik, majd a kalapját levette, úgy tisztelgett az amatőrök teljesítménye előtt.

Már az is megtisztelő volt, hogy ő, aki mára igyekszik távol tartani magát a sporttól, elvállalta versenyünk fővédnökségét. Az elmúlt 6 évben sokszor eljött egy-egy fordulóra, vagy az eredményhirdetésre. Több alkalommal hangoztatta, hogy a teljesítménye miatt nem kell őt tisztelni, nem saját érdeme, elsősorban fentről kapta a talentumot.

A mostani versenyen tett gesztusát felidézve, úgy érzem, elsősorban emberi magatartásáért követhetjük őt. Hatalmas sporteredményei nyomdokába, mi amatőrök nem léphetünk, de emberi, erkölcsi magatartásunkban tanulhatunk tőle.

A másik ember tisztelete, különösen most, zaklatott, háborúkkal fenyegetett világunkban nagyobb fontossággal bír, mint bármikor.

A magára, etikus magatartására figyelő sportember, akár amatőr akár professzionális, hozzájárulhat egy közösség jobbításához, a fiatalabb nemzedék neveléséhez.