Tisztelt Sporttársak!

Fontos felhívás! A versenykiírás módosítása, kiegészítése.

A novemberi versenyünkön történtek kényszerítettek minket erre a lépésre, ugyanis információt kaptunk arról, hogy a gyerekek (8-12 évesek) versenyén egy szülő megengedhetetlen módon kísérte, tolta előre a gyermekét. Az eset pikantériája az, hogy az Oximókus futam előtt éppen most egy apuka kérdezte, hogy kísérheti-e a futót. Elmondtuk, hogy milyen feltételekkel, és mosolygott rajta, hogy természetesen eszébe nem jutna kiabálni, csúnyán beszélni a kísérés közben. Évekkel ezelőtt volt hasonló eset abban a futamban, azóta az indítóbíró is meg szokta említeni a rajt előtt, hogy milyen feltételei vannak a kísérésnek. Nem gondoltunk arra, hogy ez a szomorú és sokakat felháborító eset a nagyobb gyerekeknél is előfordulhat, de sajnos megtörtént.

Szeretnénk néhány dolgot leszögezni a versenyünk szellemiségével – az emberi és sportszerű viselkedéssel – kapcsolatban.

Az ilyen fajta versenyeken együtt indulnak a kezdő amatőrök, és a haladók, a kezdő igazolt versenyzők és az élversenyzők is. Ez a szépsége a versenyeknek, mindenki találhat benne motivációt. Csak a legkisebbekről szólva, látják a példaképeket, megtapasztalják a mozgást, látják, hova lehet eljutni sok-sok munkával.

Az a fajta buzdítás, ami most történt, mindebbe belerondít, megutáltatja a gyerekkel pont azt, amiért a versenyt megrendezzük. Ezen kívül egy életre szóló törést okozhat a gyermekben, visszaveti az önbizalmát, szorongó és kudarckerülő lehet belőle.

Ezért kellett meghoznunk ezt a döntést, és mivel már benne vagyunk a szezonban és kevesebben olvassák a kiírást, ezért kellett itt is nyilvánossá tenni, de kérünk benneteket, ezt a (nem rövid) írást ne vitaindítónak vegyétek!

Ez a verseny nem kettőnké, hanem mindenkié, aki részt vesz benne, akár rendező, akár segítő, akár futó, akár kísérő vagy támogató. Ami pedig közös, azt közösen kell megóvni, erre biztatunk mindenkit! Köszönjük az együttműködéseteket!

Friss Oxigén Alapítvány Áts László és Varga Gábor